Sök
Stäng denna sökruta.
Dela
Skriv ut

Från gammal till ny

Att fynda möbler på loppis är både roligt, bra för miljön och ofta går intäkterna till någon hjälpande organisation. Ett tips att tänka på när man går på loppis är att titta på möbelns form – gillar du den? Om ja, så finns det ju potential! Då kan man bara uppdatera skåpet eller stolen med ny färg. Ett annat tips är att undersöka vad möbeln är tillverkad i för material. Ett skåp i massivt trä är mer hållbart, stabilt och lättare att återbruka än ett skåp i t.ex laminerad spånskiva.
Ibland kan man behöva ha en spärrande grundfärg på gamla möbler för att förhindra genomblödning av bets eller schellack. Då rekommenderar vi att man lägger två lager Kvist-och Spärrgrund från Nordsjö. Annars räcker det gott med Nordsjös Häftgrund för vidhäftning. Men innan man börjar kladda på med grundfärg så behövs det oftast göras ett ordentligt underarbete. Ett exempel på det är böjträstolen på bilden till höger med gammal krackelerad lack och bredvid beskriver vi steg-för-steg hur vi gått tillväga:

x Börja med att tvätta av hela stolen med målartvätt.
x Slipa sedan sitsen med en slipmaskin i korn 60 eller 80 (alternativt slipa för hand).
x Det rundade böjträet behöver man slipa för hand med slippapper, också det i korn 60 eller 80. Avsluta med att dra över alla ytor lite lätt med en slipsvamp i korn 120 för snyggast finish.
x Borsta bort slipdamm och torka rent med en microfiberduk.
x Grundmåla sedan ett lager med Nordsjös Original Häftgrund. Vi använde oss av en 35mm bred lackpensel.
x När grundfärgen torkat, dra över alla ytor igen med en slipsvamp i korn 180-240.
x Torka bort slipdammet med en ren och torr microfiberduk.
x Måla sedan stolen med Ambiance Superfinish helmatt (vi använde oss av kulör S9000-N), låt torka minst 6 timmar innan andra strykningen. 

Klart!